image image
image image image image image image image image image image image image image image

Kada se svet odraslih preseli u dečje bajke i crtane filmove

 

 

Nekada su sedevojčice igrale sa šerpicama, tanjirićima, dadiljale oko krpenih lutkica iogromna, neiskorišćena energija je bila usmerena na formiranje obrasca, odnosnostereotipa majke, žene, prijateljice. Što se dete aktivnije uključuje udruštveni život kroz školu, sport i dr., manje mu energije preostaje za formiranjepogleda na svet. Kada se devojčice igraju sa popularnim Barbi lutkama, smanjujuim se veštine i imidž majke, supruge, domaćice. Žrtvovanje i saosećajnostpostaju nepotrebni, jer su Barbici potrebni dvorci i lepa odeća, a budući da jeveć odrasla, za nju su prikladniji automobili, kao i sve ono što je potrebnoodraslim osobama. U toj lutki je ovaploćena ideja neplodnosti.

Isto to se zapaža i u crtanim filmovima,ali je pritom iz nekog razloga ono svesno usmereno na uništenje uzvišenihosećanja. Junaci crtanih filmova imaju odbojna, zla lica. Osnovna ideja uopštenije saosećajnost i međusobna pomoć koja je opšteprisutna u hrišćanskojliteraturi, već je svuda prisutan kult snage. Osnovni motivi glavnog junaka suda prevari, porazi i uništi. Sećam se kako sam se nedavno vraćao sa jednogputovanja. Na aerodromu Šeremetjevo, gde je avion sleteo, dok sam čekao da pomene dođu automobilom, svratio sam u kafić gde se na velikom ekranu prikazivaocrtani film. Glavni junak je bio poznati Šrek. On je princezi izjavljivaoljubav i naizgled je sve to delovalo idilično; među njima su planula čak iuzvišena osećanja. I tako su se oni, držeći se za ruke, udaljavali šumskomstazicom. A zatim je on ugledao žabu i odlučio da demonstrira svoju odvažnost isuperiornost – zgrabio ju je i naduvao kao balon. Žaba se rasprsla inastradala. Zelena nakaza je ponosno gledala u princezu a ona je, umesto daispolji saosećajnost, uradila sledeće: uhvatila je zmiju koja se skrivala utravi, i takođe ju je naduvala kao balon, samo dugačak, i zatim je, obmotavšinekoliko puta, pustila da se vine u nebo.

Glavni junak je potom zamahnuo i udariosvoju saputnicu pesnicom u lice. Tek tako, da bi pokazao svoj status. Film sezavršava tako što se oni ponovo idilično udaljavaju šumskom stazicom. Ljubav,vera, saosećajnost, uzajamno razumevanje i jedinstvo ovde potpuno odsustvuju,dok su tu prizemna osećanja i grubo ponašanje – odnosno status dominantnogmužjaka ili ženke. To čak nije ni paganizam, već čisto životinjsko ponašanje.Seks i nasilje, kojima je svrha uživanje, iz sveta odraslih su se preselili udečje bajke i crtane filmove. Za odrasle je ovaj put škodljiv, a za decu jerazoran. Mislim da ćemo posledice uskoro svi moći da vidimo na globalnom nivou.

 Sergej Lazarev: Vaspitavanje roditelja (4. knjiga edicije "Čovek budućnosti", III deo)

 

0
09.02.2018
1462

Comments

Nema komentara. Budite prvi!
Loading...