image image
image image image image image image image image image image image image image image

O postu

Znaš li zašto Hristovi učenici nisu postili? On je hteo da im pokaže da post koji je namenjen isključivo telu i umu nema nikakvog smisla već može biti štetan. Zbog čega je Hristos prekorio fariseje što su im u toku posta bila turobna lica? To se objašnjava na sledeći način: kako su u to vreme rasuđivali Jevreji? „Bog mi je zapovedio da postim, odnosno da se uzdržavam od hrane i od zadovoljstava. Što moj post bude stroži, što više budem patio, time će Bogu biti ugodnije da vidi kakvu žrtvu i kakve podvige činim za Njega. Dakle, što više budem patio i što moje patnje budu primetnije, time će više grehova Bog otkloniti s mene".

Hristos je dao novi model posta. Mi se oslobađamo svega ljudskog – da bismo stekli božansko. Hristos nije osećao strah od kontakta s Bogom, niti potištenost, već ljubav i sreću. Otuda se i odnos prema postu promenio. Ako je nekada smisao posta bio u patnjama, lišavanjima i nadama za iskupljenje grehova, sada su smisao postali ljubav i sreća. Pritom, sreća se nije sastojala u ispunjenju želja, potrazi za zadovoljstvima, njihovoj raznolikosti, već u suprotnom: u odricanju od želja, naslade i zadovoljstva. Kontakt s Bogom je donosio više sreće od interakcije sa spoljašnjim svetom.

Zašto deca ne treba da poste? Zato što ona žive dušom. Ona imaju ljubav, te im bol, gubitak i nevezanost nisu potrebni.

Smisao posta je u tome da se oseti ljubav prema Bogu, a za to je potrebno da se otvori duša. I ono što je pritom najvažnije jeste – ne odbacivati ljubav, opraštati, prevazilaziti uvrede, uninije, nezadovoljstvo sudbinom. Hristos je jasno stavljao do znanja svojim učenicima: strog post za telo i spoljašnja odricanja su beskorisni i štetni ukoliko duša nastavlja da osuđuje, oseća strah i uninije. Jer post je potreban zbog toga da se čovek otvori prema Bogu.

<p style=«margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: rgb(29, 33, 41); font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: no
0
02.12.2018
2832