image image
image image image image image image image image image image image image image image

Nikad ne govori da loše živiš

 Sergej Lazarev

 

U Jevanđelju stoji: „Tražite i daće vam se, tražite i naćićete; kucajte i otvoriće vam se". Nepoverenje u sebe, sputanost i potiskivanjeosećanja – sve su to instrumenti ubistva ljubavi. Ma koliko bilo teško, nijedančovek nikada neće izgubiti ljubav ukoliko on sam to ne želi. I sve dok onapostoji, nijednu situaciju ne treba nazivati bezizlaznom i beznadežnom. Primeraradi, mi volimo neku osobu, i ako se rastanemo od nje, osećamo se kao da gubimoljubav, što nam i stvara osećaj beznadežnosti. Ali kada iznenada shvatimo da jeljubav prema ovom svetu samo deo sveukupne energije i ljubavi, tada, gubećiljudsku sreću, počinjemo intenzivnije da volimo božanske vrednosti.

Šta je vezanost za srećnu sudbinu?Nemogućnost da prihvatimo gubitak, kajanje zbog prošlosti, apsolutnoneprihvatanje onoga što se dogodilo, nesposobnost da se podnesu sudbinskiudarci. Ali to je samo delić ledenog brega. Najveći njegov deo je težnja da odsudbine dobijemo daleko više nego što pružamo. Kada nas zavoli osoba koja jevezana za srećnu sudbinu, tada će ona u nama voleti upravo srećnu sudbinu ipodsvesno će iz nje isisavati energiju. Osim toga, ona može da isisava energijui iz naših budućih života. Tada će nas, da bismo sačuvali suptilnu energiju,zaboleti recimo bubrezi.

 Pravilnobi bilo da nam to bude podstrek za ljubav prema Bogu i smanjenje zavisnosti odljudske sreće. Ukoliko nas, međutim, bol gurne prema uniniju i lekovima, tadaćemo morati da mislimo o operaciji. Nemam ništa protiv lekara. Ako nećemo iline možemo da se menjamo – onda idemo pod nož. Ali je ipak bolje da pokušamo dase promenimo. Koliko je ljubav strašna sila kada preraste u vezanost! Ako sezaljubi žena koja je na unutrašnjem planu pohlepna, tada njen izabranik mora daosiromaši. Ako se zaljubi ljubomorna žena, tada kod voljene osobe otpočinjuproblemi sa potencijom, zglobovima, a uz sve to može doći i do nekolikoinfarkta. Isti ovaj mehanizam važi i za muškarce. Ono za šta je vezana našaduša moramo da izgubimo ne samo mi, već i onaj u koga se zaljubimo.

Ranijenisam mogao da shvatim zašto je Nostradamus pisao o tome da će nakon 2000.godine ljudi izgubiti srdačnost i da će postati agresivni jedni prema drugima.Sad mi je jasno. Što se brže ljubav pretvara u vezanost time brže ona stvaraagresivnost i postaje destruktivna. Što je veće zadovoljstvo, veća je patnjakada ga izgubimo. A najveće zadovoljstvo posle ljubavi prema Bogu je ljudskaljubav. Dakle, najveću agresivnost može da uzrokuje ljubav prema drugoj osobi.Nije uzalud Hristos govorio da su najveći čovekovi neprijatelji oni koji su munajdraži. Upravo najdraži, oni koji nas najviše vole i koji se za nas vezuju,prvi nas odvajaju od Boga i uništavaju nas pouzdanije i brže od bilo čega.

 

 
0
09.02.2018
5739

Comments

Nema komentara. Budite prvi!
Loading...