image image
image image image image image image image image image image image image image image

Zašto nam se događa neuzvraćena ljubav?

 

Zašto namse događa neuzvraćena ljubav? Navikli smo da svrstavamo stvari u fioke. Ljubavmože biti srećna ili nesrećna, uzvraćena ili neuzvraćena, bogata i siromašna,crvena i zelena, gruba i nesebična… Ali epiteti su besmisleni. Ljubav sama posebi predstavlja sreću. I samo je naša sebičnost boji u različite nijanse. Štoje čovek sebičniji, više želi da uzima od ljubavi, a zauzvrat da ne daje ništa.I takvu ljubav potom naziva neuzvraćenom. Kada volimo onog koji nam ne uzvraćaljubav, onog koji ima mane, koji nas vređa i pričinjava nam bol, mi prolazimoškolu čiste, nesebične i velikodušne ljubavi. Zatim se ta ljubav uliva uzemaljske okvire i podrazumeva uzajamnost, radost, zadovoljstvo i rađanje dece.Kada se ljubav tek pomalja, ona nema boju, nijanse niti epitete. Onajednostavno Jeste, i već kao takva predstavlja sreću. Zatim dobija oblike inijanse, može da se pretvori u strast, kao i u čisto životinjske emocije. 

Ljubavnije poklonstvo, servilnost i uslovljenost. Voljena osoba ne bi trebalo da budeni sluga, niti gospodar. Ona mora da se žrtvuje, brine, prašta, ali i da branisvoje interese. Ako žena neće da pomogne muškarcu u promeni karaktera, veććutke ispunjava njegove zahteve, ona ne služi ljubavi, već uživanju izadovoljstvu druge osobe. To će negativno uticati na njeno zdravlje, kao i nakarakter voljene osobe. Ako, pak, muškarac oštro brani pravo na svojezadovoljstvo, onda takvi odnosi, sasvim logično – nemaju perspektivu.

 

Onaj kojimože sebe da obuzdava u užicima i zadovoljstvima, koji može da se žrtvuje, kojiume da bude ponizan, strpljiv, za koga su iskrenost i dobrodušnost prirodni –taj će služiti ljubavi, a ne voljenoj osobi. Prvo treba voleti božansko „ja" učoveku, pa tek onda njegove omotače. Neprijatne odnose i neuspehe u ličnomživotu doživljava onaj čija duša nije harmonična. Zavidna, sebična, okrutna isamoljubiva osoba ne može da ostvari srećan lični život. Ona može da gazi druguili da joj se klanja zato što jedinstvo i ravnopravnost nastaju iz ljubavi.Uvredljivost je zapravo sebičnost. Ljubomora i zavist su takođe sebičnost.Pljačkanje i ubijanje predstavljaju ekstremne oblike sebičnosti. Takvim ljudimaje veoma teško da osete ljubav i radost, jer su oni uglavnom orijentisani nazadovoljstvo i uživanje. Da bi se osetila radost potrebno je ograničiti sebe uuživanju. Da bi se osetila ljubav, potrebno je ograničiti sebe u zadovoljstvu iradosti.

 

S.N. Lazarev -  Vaspitavanje roditelja — Odgovori na pitanja

 

 

 

0
09.03.2018
13557

Comments

Nema komentara. Budite prvi!
Loading...