image image
image image image image image image image image image image image image image image

Mržnja, ljutnja i osuda su primitivni oblici vaspitavanja drugih ljudi

 Lazarev - Ozdravljenje duse i Covekovo zdravlje

 

Postoje osobe koje imaju grbu na telu, a postoje i one kojeimaju grbu na duši. Njih je beznadežno, pa čak i štetno osuđivati, već im trebapomoći. Da li to znači „očistiti karmu", kao što danas nude mnogi iscelitelji,ili znači da treba da oprostite svima? Smisao ovog rada sastoji se u otkrivanjubožanskog „ja" u sebi. To ne znači samo kako ćete naučiti da opraštate. Jeroprostiti znači osloboditi se ljutnje, mržnje i osude. Ali mržnja, ljutnja iosuda su primitivni oblici vaspitavanja drugih ljudi, pokušaj da ihkontrolišemo kroz bol. Oprostiti znači prevazići primitivni nivo vaspitanja ipreći na viši, koji podrazumeva da je vaspitavanje druge osobe – istovremeno isamovaspitanje. Taj nivo izgleda kao neprestana ljubav, kao mnogobrojnipokušaji usađivanja novih navika i refleksa. On se može nazvati strpljenjem.Kada shvatimo da se sve mane mogu pobediti pomoću ljubavi i upornosti, premanjima ćemo biti popustljiviji. Odnosno, nećemo zatvarati oči pred manama, alinećemo ni žigosati čoveka na stubu srama, kao u poslovici: „Grbavca može daispravi samo grob".

Čovek može da oseti kako mu duša umire, ali kada ubedi sebeu to da su telo, novac i blagostanje najvažniji, tada počinje da ignoriše, auskoro i potpuno prestaje da primećuje kako mu duša vene i kako se gasi. Nakraju postaje nesposoban za komunikaciju, druženje, ljubav i veru.
 
Duhovnemane se pretvaraju u fizičke mane, i nikakva spoljašnja nastojanja neće rešitiproblem u potpunosti. Bez obzira na to koliko se trudimo da poboljšamoekologiju, spasemo čovečanstvo od neplodnosti i degeneracije – bez duhovneharmonije nećemo dočekati sutrašnji dan. Pritom, lične težnje svakoga ponaosobimaju moć da unište ili spasu čovečanstvo. Bilo ko od nas može biti ta kapljicakoja će – spasiti svet ili prepuniti čašu.
 
Ljubav nam pomaže da prepoznamo čovekove mogućnosti i pravona promenu. Rad na sebi je prilika da osetimo ljubav kako u sreći tako i ugubicima, da u svemu vidimo božansku volju, da shvatimo kako je svaka situacijaprilika za ispoljavanje ljubavi i jedinstva s Tvorcem. Kada shvatimo da jesvaki čovek sprovodnik Više volje, ili sredstvo pomoću kog nas Bog vaspitava,tada osveta, mržnja i ljutnja postaju besmisleni.<span style=«font-size: 12pt; font-family: Trebuchet\ MS, Helvetica, sans-serif;
0
10.02.2018
7925