image image
image image image image image image image image image image image image image image

Kad duša izgubi jedinstvo s Bogom

UVasioni postoji sjajan lek za spasenje duše koja je izgubila jedinstvo s Bogom.To je đavolizam. Čim duša izgubi svoj najvažniji cilj i smisao postojanja,odmah otpočinje proces moralne deformacije. Kada duša prestane da osećajedinstvo sa ovim svetom, preostaju joj samo dva izlaza: ili da uništi sebe,potčinjavajući se neprijateljskom svetu, ili da ga pregazi, potčini i upodobiga sebi. Tada nastaje osećaj nadmoćnosti, sopstvene ispravnosti u svemu,nepopustljivost i kategoričnost.

Đavolastvaramo sami, tako što gubimo ljubav prema Bogu. Što snažnije branimo svoju nadmoćnost išto više pokušavamo da sve upodobimo sebi, spore đavolizma aktivnije namurastaju u dušu. U poslednje vreme ljudi s čuđenjem primećuju da se intelekt,sposobnosti i obrazovanje odlično suživljavaju s dušom koja je poludela.

Na koji način duša poludi? Prinuđeni smo na samojedan odgovor. Dušu čini mudrom ljubav i težnja ka Tvorcu. Zalutala duša jeosuđena na ludilo. Svest i telo umiru malo kasnije, ali pre nego što se todogodi, oni će se jarko rasplamsati kroz prelepu sliku razvijenog tela i duha,cedeći poslednju energiju iz zalutale duše. Pre nego što ugasne, ugalj običnojarko zasvetluca.

 

 S.N. Lazarev Vaspitavanje roditelja II deo

 

 

 

0
06.03.2018
3706