image image
image image image image image image image image image image image image image image

Besplatno pevaju samo ptičice

Ko je onaj koji zavidi drugome i želi da mu preotme suprugu, stoku i imovinu? Onaj, koji ne poseduje energiju da bi to sam zaradio. Ko je spreman da krade i pljačka? Onaj, ko nije navikao da zarađuje sam. Oteti od drugoga je mnogo lakše nego stvoriti sam. Ko ne poštuje roditelje, ko ne želi da brine o njima niti da im oprašta njihove greške? Opet onaj ko nema dovoljno energije. Briga, nesebičnost i požrtvovanost zahtevaju veliku količinu energije. Ne ume da prašta onaj koji ne ume da se žrtvuje. A žrtva je – dobrovoljni gubitak. Bezbolno može da se žrtvuje samo onaj ko ima visok nivo energije.

Čuo sam sledeću priču. Posle revolucije, Fjodora Šaljapina su pozvali na sastanak u pozorištu gde je pevao i saopštili mu da će od narednog dana imati platu istu koliku ima i scenski radnik. Pevač je mirno prihvatio tu odluku. Sledećeg dana se pojavio u radnom odelu i pomagao radnicima u poslovima na promeni dekoracije. „Fjodore Ivanoviču, uskoro počinje predstava, vreme je da izađete na scenu" – požurivali su ga iz administracije. On je na to nonšalantno odmahnuo rukom: „Neka otpeva neko od radnika!" A kada su ga revolucionarno raspoloženi građani pozivali da radi besplatno, Šaljapin je odgovarao: „Besplatno pevaju samo ptičice".


U stvari, čak ni ptičice ne pevaju bez sebičnog interesa. Uvek sam uživao u pesmi slavuja i verovao da je njegov cvrkut – izraz radosti i sreće. Ispostavilo se da mužjak pesmom obeležava teritoriju na kojoj živi i koju kontroliše. Pevanje je demonstracija snage i energije kako bi ubedio ženku u svoju perspektivnost. Pevanje ptice – to je stvaranje energetske atmosfere, koja joj pomaže da opstane i da donese na svet potomstvo.

Što se energije više daje, time energije više i dolazi. Zašto je najbogatiji čovek na planeti polovinu svog bogatstva dao u dobrotvorne svrhe, a preostalih pedeset šest milijardi dolara odlučio da ne ostavi deci, nego im je zaveštao samo hiljaditi deo svog bogatstva? Zato što je shvatao da će ogroman novac blokirati njihovu energiju i da će potom uslediti njihova degeneracija i smrt.

0
09.02.2018
2754