image image
image image image image image image image image image image image image image image

Zašto životinje postaju agresivne?

 

Pre nekolikogodina sam na seminaru govorio o jednom užasnom slučaju, kada je borbeni pasugrizao malog dečaka. Pas je uvek bio dobrodušan, nikada ni prema kome nije bioagresivan. Međutim, odjednom, iz čista mira, bacio se na dete, izujedao ga iskoro mu otkinuo glavu. Pas nije uspavan, već je zbrinut kod drugih ljudi.Zamolili su me da objasnim zašto se to dogodilo.

Ispostavilo se da je u detetu delovaomoćan program samouništenja, tj. visoka podsvesna agresivnost. Životinje, istokao i ljudi, reaguju na program samouništenja. Čovek koji je hrani, predstavlja njenu budućnost i izvor je njene sreće. Ako težimo nekom cilju, običnopostajemo nalik cilju. Pas iznutra zavisi od svog vlasnika,  identifikuje se s njim i preuzima na sebe njegovu sudbinu. Deca u školi ponižavaju ono detekoje u sebi nosi snažan program samouništenja, pri čemu se iživljavaju nanjemu. To je zakon prirodne selekcije: slabiji iza sebe ne može da ostavipotomstvo. Zbog toga se onaj sa slabom energijom gazi, ponižava i izopštava izdruštva.

Postavlja se pitanje: zašto se malo detenalazilo u tako užasnom stanju? Uostalom, unutrašnje stanje privlači spoljašnjedogađaje.

Ispostavilo se da su se njegovi roditeljistalno svađali, da mu je majka često upadala u stanje malodušnosti i pretilasamoubistvom u slučaju razvoda. To je vrlo ozbiljan uzrok detetove unutrašnjeproblematičnosti. Odsustvo želje za životom i malodušnost predstavljaju oblikgordosti. Čovek sa povišenom gordošću gazi bilo druge ili sebe.

Ova misteriozna priča je dobila svojnastavak posle godinu i po dana. Razgovarao sam sa dedom tog dečaka i on mi jeiznenada prepričao jednu epizodu. Naime, ušao je u sobu u kojoj je njegovdvogodišnji unuk igrao igrice na kompjuteru. Primetivši svog dedu, koji ga jeomeo u igri, dečak mu je uputio jako ružnu psovku. Ovo ukazuje na to da je nivogordosti i agresivnosti kod deteta bio izuzetno visok.

Povišena gordost se ne ogleda samo upreziru prema drugima i osećaju lične nadmoći, već i u osećaju sopstveneapsolutne ispravnosti, nesposobnosti da opraštamo, nametanju volje drugima,nezadovoljstvu sudbinom, uniniju i krutosti – nesposobnošću i nespremnošću nakompromis. Sve ovo stvara podsvesnu gordost, a zatim privlači nesreće ibolesti.

 

 

S.N. Lazarev — Koraci ka spasenju, knjiga br. 6

 

 

 

0
11.03.2018
3014