image image
image image image image image image image image image image image image image image

O zaprljanim mislima

Negativna misao je posledica, a razlog je u tome što se duša vezala za neku zemaljsku vrednost. Ako se stalno borimo s posledicom, isprva može doći do poboljšanja, a zatim će se sve pretvoriti u još veće probleme. Zaprljana, negativna misao – ista je ta bolest.

Kada se pojavljuje đavolska, nečista misao, prva stvar koju treba shvatiti jeste: vi i ona ste – dve različite stvari. Neophodno je udaljiti se od nečiste misli. Ne treba je proterivati, već obuzdati. Đavola ne treba proterivati iz duše već ga „staviti iza rešetaka". U tu svrhu se koristi molitva, post i osamljivanje, odnosno prestanak komunikacije, tihovanje, utrnuće telesnih želja. Povremeno ograničavanje telesnih potreba (uključujući i kontrolu disanja, seksualnih zadovoljstava) daju snažan bljesak duhovnosti i čiste dušu od „prljavštine", uzvisujući je iznad zemaljskih želja. Ako se pritom čovek još i moli, ispovedajući ljubav prema Bogu, to će dati maksimalan efekat. U Bibliji postoji predivan primer: Hristovi učenici nisu mogli da izleče čoveka koji je bio zaposednut demonima, a kada su se obratili učitelju za objašnjenje, on ih je podsetio da se takve bolesti leče postom i molitvom.

Postoji još jedna važna stvar. Zaprljana duša se čisti zemaljskim „blatom". Ako čovek poseduje jaku podsvesnu agresivnost, ona se leči svesnom agresivnošću usmerenom protiv njega. Neprimetan unutrašnji prezir prema drugima leči se nadmenošću ljudi koji nas okružuju. „Blato" možemo dodirnuti, a ne zaprljati se, samo onda kada ga ne osuđujemo. Prema tome, ne postoji ništa što tako čisti dušu, kao što je uklanjanje unutrašnje osude usmerene protiv svega onoga što nazivamo zemaljskom prljavštinom: podlosti, licemerja, izdaje. Ako iznutra sve prihvatamo kao od Boga dato, bez mržnje i osude, već samo kroz ljubav, naša duša se neće zaprljati, nego će se čistiti.

Zbog loših misli ne treba kriviti sebe, već shvatiti da je to patologija i da sve snage treba usmeriti na potrebu da se uzdignemo nad sopstvenim nesavršenstvom, kao i da ga obuzdavamo, a ne na mržnju prema sebi samima. U budućnosti ćemo isto tako voleti sve zemaljske vrednosti, vezivati se i biti zavisni od njih, ali će se u duši svakog čoveka rasplamsavati božanska iskra, koja mu neće dozvoliti da se veže u potpunosti.

S.N. Lazarev (Dijagnostika karme, "Čista karma", I deo)

0
29.04.2016
2022

Comments

Nema komentara. Budite prvi!
Loading...