image image
image image image image image image image image image image image image image image

Zahtevniji hobiji pomažu u podmlađivanju mozga

Ljudima starijeg uzrasta se često savetuje da vode aktivan način život i pronađu neki hobi jer to sprečava gašenje mentalnih sposobnosti. Međutim, nisu podesne sve aktivnosti i hobiji. U članku objavljenom u Restorative Neurology and Neuroscience, tim istraživača sa Univerziteta Teksas u Dalasu, kaže se da osobe starijeg uzrasta mogu da sačuvaju kognitivne funkcije tako što će se baviti nečim što zahteva više mentalnog napora.

U eksperimentu je učestvovalo nekoliko desetina volontera uzrasta od 60 do 90 godina, koji su tokom četrnaest nedelja, po petnaest sati nedeljno, upražnjavali različite aktivnosti: digitalna fotografija, kvilting – šivenje pačvorka, zajednička putovanja ili pripremanje hrane. Prva dva hobija — fotografija i kvilting bila su prilično zahtevna zbog određenog napora uloženog u ovladavanje. Putovanja i priprema hrane zahtevali su aktivan društveni život, ali nije bilo potrebe za učenjem. Na kraju, učesnici treće grupe u eksperimentu samo su slušali muziku, gledali filmske klasike iz svetske kinematografije i zabavljali se nekim jednostavnim igrama. Nakon četrnaestonedeljnog perioda svi učesnici su prošli kroz specijalna testiranja po pitanju kognitivnih sposobnosti, skeniranje mozga magnetnom rezonancom; a identična testiranja su ponovljena i godinu dana kasnije.

Kao što naši čitaoci pretpostavljaju, osobe starijeg uzrasta, koje su se bavile zahtevnijim hobijima, pokazale su bolje rezultate: na testovima pamćenja, nakon «treninga» pokazali su bolje rezultate, i magnetna rezonanca je pokazala da njihov mozak poseduje visoku elastičnost u onim delovima korteksa, koji su odgovorni za koncentraciju i semantičku analizu.

Na primer, ako se osoba suočavala sa jednostavnim zadatkom, mozak se u odgovarajućim delovima usporeno aktivirao, ali ako je verbalni zadatak bio komplikovan, aktivnost kore se povećavala. Takvo stanje je uobičajena pojava u mladosti, ali s godinama, mozak počinje da reaguje na svaki zadatak sa istovetnim opterećenjem (uzgred, to se i dogodilo svim dobrovoljcima pre početka eksperimenta). Odnosno, komplikovanije aktivnosti, koje zahtevaju od čoveka da nešto nauči, u izvesnoj meri sprečavaju ili podmlađuju mozak. Samo opuštanje u nekim prijatnim aktivnostima ili jednostavno aktivno druženje s drugima — nije dovoljno.

Naravno, treba istaći statističku nemoć, zbog nedovoljnog prisustva ispitanika (tačnije: 39 osoba). Međutim, sproveden je dovoljan broj ovakvih istraživanja koja mogu da potvrde jedno: ako se mozak dovoljno ne optereti, on tada brže stari. Dakle, oni, koji ne žele da uče bilo šta komplikovano pod izgovorom da im pamćenje nije isto kao i ranije, upravo i treba da se pozabave nekim komplikovanijim aktivnostima, i – pamćenje će se tada i obnoviti.

Izvor

MedicalXpress

0
14.02.2016
1543

Comments

Nema komentara. Budite prvi!
Loading...