image image
image image image image image image image image image image image image image image

Pokajanje je prvi korak ka promeni karakteraMolitva

 

Mnogi koji sebe nazivaju vernicima takvi su samo na rečima. Oni kradu, osuđuju druge, zavide, upadaju u uninije, žale zbog prošlosti, nisu sposobni da se žrtvuju, ali istovremeno izvršavaju sve rituale, mole se i računaju na to da će ih Bog zaštititi i dati im blagostanje. Svaka njihova molitva se pretvara u prosjačenje nekog boljitka. Međutim, prava molitva počinje od nevezanosti za blagostanje, od želje da se uznesemo nad svim vezanostima i od spremnosti da sve izgubimo.

Neophodno je da jasno shvatimo da pokajanje nije moljakanje zdravlja, kako mnogi vernici smatraju, već je ono prvi korak ka promeni karaktera.

To znači da menjamo svoj odnos prema prošlosti i shvatamo da je božanska volja primarna, te da ništa nije slučajno. Takođe, da sve prihvatamo kao nešto što nam je dato s Višeg plana, odnosno bez mržnje, osude i ljutnje, već kao priliku za razvoj, a ne za uništenje onoga što nam se ne dopada.

Prema tome, iskren vernik je uvek dobrodušan i energičan, a ozlojeđenost, osuda i nezadovoljstvo su pokazatelji bezbožne osobe.

 

(S.N. Lazarev - Vaspitavanje roditelja: "Odgovori na pitanja")

0
13.02.2018
1113

Komentari

Nema komentara. Budite prvi!
Učitavam...