image image
image image image image image image image image image image image image image image

Kad duša izgubi jedinstvo s Bogom

U Vasioni postoji sjajan lek za spasenje duše koja je izgubila jedinstvo s Bogom. To je đavolizam. Čim duša izgubi svoj najvažniji cilj i smisao postojanja, odmah otpočinje proces moralne deformacije. Kada duša prestane da oseća jedinstvo sa ovim svetom, preostaju joj samo dva izlaza: ili da uništi sebe, potčinjavajući se neprijateljskom svetu, ili da ga pregazi, potčini i upodobi ga sebi. Tada nastaje osećaj nadmoćnosti, sopstvene ispravnosti u svemu, nepopustljivost i kategoričnost.

Đavola stvaramo sami, tako što gubimo ljubav prema Bogu. Što snažnije branimo svoju nadmoćnost i što više pokušavamo da sve upodobimo sebi, spore đavolizma aktivnije nam urastaju u dušu. U poslednje vreme ljudi s čuđenjem primećuju da se intelekt, sposobnosti i obrazovanje odlično suživljavaju s dušom koja je poludela.

Na koji način duša poludi? Prinuđeni smo na samo jedan odgovor. Dušu čini mudrom ljubav i težnja ka Tvorcu. Zalutala duša je osuđena na ludilo. Svest i telo umiru malo kasnije, ali pre nego što se to dogodi, oni će se jarko rasplamsati kroz prelepu sliku razvijenog tela i duha, cedeći poslednju energiju iz zalutale duše. Pre nego što ugasne, ugalj obično jarko zasvetluca.

 

 S.N. Lazarev Vaspitavanje roditelja II deo

 

 

 

0
06.03.2018
2231

Komentari

Nema komentara. Budite prvi!
Učitavam...