image image
image image image image image image image image image image image image image image

Zašto životinje postaju agresivne?

 

Pre nekoliko godina sam na seminaru govorio o jednom užasnom slučaju, kada je borbeni pas ugrizao malog dečaka. Pas je uvek bio dobrodušan, nikada ni prema kome nije bio agresivan. Međutim, odjednom, iz čista mira, bacio se na dete, izujedao ga i skoro mu otkinuo glavu. Pas nije uspavan, već je zbrinut kod drugih ljudi. Zamolili su me da objasnim zašto se to dogodilo.

Ispostavilo se da je u detetu delovao moćan program samouništenja, tj. visoka podsvesna agresivnost. Životinje, isto kao i ljudi, reaguju na program samouništenja. Čovek koji je hrani, predstavlja njenu budućnost i izvor je njene sreće. Ako težimo nekom cilju, obično postajemo nalik cilju. Pas iznutra zavisi od svog vlasnika,  identifikuje se s njim i  preuzima na sebe njegovu sudbinu. Deca u školi ponižavaju ono dete koje u sebi nosi snažan program samouništenja, pri čemu se iživljavaju na njemu. To je zakon prirodne selekcije: slabiji iza sebe ne može da ostavi potomstvo. Zbog toga se onaj sa slabom energijom gazi, ponižava i izopštava iz društva.

Postavlja se pitanje: zašto se malo dete nalazilo u tako užasnom stanju? Uostalom, unutrašnje stanje privlači spoljašnje događaje.

Ispostavilo se da su se njegovi roditelji stalno svađali, da mu je majka često upadala u stanje malodušnosti i pretila samoubistvom u slučaju razvoda. To je vrlo ozbiljan uzrok detetove unutrašnje problematičnosti. Odsustvo želje za životom i malodušnost predstavljaju oblik gordosti. Čovek sa povišenom gordošću gazi bilo druge ili sebe.

Ova misteriozna priča je dobila svoj nastavak posle godinu i po dana. Razgovarao sam sa dedom tog dečaka i on mi je iznenada prepričao jednu epizodu. Naime, ušao je u sobu u kojoj je njegov dvogodišnji unuk igrao igrice na kompjuteru. Primetivši svog dedu, koji ga je omeo u igri, dečak mu je uputio jako ružnu psovku. Ovo ukazuje na to da je nivo gordosti i agresivnosti kod deteta bio izuzetno visok.

Povišena gordost se ne ogleda samo u preziru prema drugima i osećaju lične nadmoći, već i u osećaju sopstvene apsolutne ispravnosti, nesposobnosti da opraštamo, nametanju volje drugima, nezadovoljstvu sudbinom, uniniju i krutosti – nesposobnošću i nespremnošću na kompromis. Sve ovo stvara podsvesnu gordost, a zatim privlači nesreće i bolesti.

 

 

S.N. Lazarev - Koraci ka spasenju, knjiga br. 6

 

 

 

0
11.03.2018
1542

Komentari

Nema komentara. Budite prvi!
Učitavam...